I made this widget at MyFlashFetish.com.

Thursday, December 9, 2010

PERBEZAAN IPTA AND IPTS...

Entry ini ditulis bagi pelajar-pelajar khususnye ting 5..
hahaha...sbb ramai je yang berkata
 "IPTA 2 ditawarkan.. lepas x dapat IPTA, IPTS la mangsa kedua"...
untuk pengetahuan korang statement itu amat lah tidak bernas yea..
IPTA
uitm,upm,usm,udm,ukm,upsi ....
IPTA
lim kok wing university, management & science university. taylor college, segi college...

actually mereka mmg berbeza..mungkin di mind set mereka IPTS x baguih itu la setiap kali yang saye dengar
sebab tu la IPTA terpaksa menambah bangunan dan menambah kampus cawangan diseluruh negara

bercakap tentang pengalaman
saya mmg memohon upu dan telah pun berjaya menempatkan diri di UITM Melaka
ditawarkan kursus diploma sistem maklumat perakaunan aka diploma accounting information system...
untuk pengetahuan korang, mula2 dapat UITM punye la teruja habis...siap seminggu sebelum daftar dah start mengemas barang..
semester pertama memang enjoy...hangging out..jejalan keluar...dapat pulak roomate yang satu kepala..lagi la best...
tup tup bln 10 (dah nak habis sem la mse 2) dapat tawaran temuduga dari 
SURUHANJAYA PERKHIDMATAN AWAM
dalam jurusan jururawat..tetapi oleh kerana saya melakukan yang terbaik dalam temuduga itu...
saya telah ditawarkan kursus diploma teknologi makmal perubatan aka diploma medical lab technology..
dapat je tawaran..ramai je feedback dari member2...ayat yang berbunyi mcm nie

"x bagus la kerja..ada kontrak"
"medical lab..bgus 2...cume wide x byk la"
"teruskan je uitm account 2..laku beb ramai nak pakai"
mcm2..lagi la membina dan x membina je..

syukur alhamdullilah...mak dan ayah memang suruh ak pegi..byk reason yang menyebabkan ak pegi
antaranye..aku dh muak sbb khusus 2 susah dan x best pun..

stop cer yang meleret2..
10 ssb beza IPTA &IPTS

1. sekarang ini aku nak cerita pasal UITM..peraturan agak strict..spe x ikut boleh kene saman..example mcm x pakai kad matrik..ambik ko pak guard akan kejor pastu bagi surat saman..
MSU..ko nak pakai mini skirt ke...pakai pakaian yang pelik-pelik ke...rambut nak kaler ijao..kat sini tengah panas ko pakai sunglass pun xde orang nak heran..pak guard kampus pun xde nak kejor-kejor ko sampai nak bagi surat saman..silap2 kena saman baik..priority kepada student sbb student yang bayar gaji lecturer..tp time exam ade dress code die..
bagus untuk sape-sape yang dah muak ikut peraturan sekolah...

2. yuran di UITM sangat-sangat la murah, MSU Ter-sangat la mahal

3. kalo berada di UITM pinjaman yang ditawarkan hanyalah PTPTN n JPA..yang lain-lain 2 ada la kot tapi x terbuka. MSU pinjaman yang di sediakan PTPTN, MARA,JPA dan byk lagi...

4. UITM x boleh pilih-pilih course yang ko suke..tukar suke hati..MSU x kesah la..janji money comes first..

5.UITM subjek dah ditentukan..MSU ko leh drop subjek 2 ambik sem lain pun tak pe.

6. Kepada sape-sape yang frust menonggeng x dapat foundation, A-level ke seumpamanya..sila lah ke MSU..silap-silap kalo ko 2 pandai die hantar korang g oversea..

7. Jgn sekali memandang rendah kepada IPTS dorg kadang-kadang lagi advance...siap ade program kerjasama dr university overseas.. tak semesti yang belajar kat IPTS 2 swasta..mcm ak nie bjr kat swasta...tp biasiswa kerajaan 2...

8.Semua U (yang telah diiktiraf) kat malaysia ade kuota..5 credit spm..(adalah stpm, asasi semua punye grade).sbb dorg nak selaraskan result..x semesti yang kecundang mse spm bleh jd bodoh selama-lamenye...x semestinye kalo ko 10 A pandai selama-lamanya

9.peluang pekerjaan same je...kalo ko bjr kat MSU pointer ko dekan setiap sem konfirm ko dpt keje...xde priority yang diberikan kepada IPTA.....of course teori n praktikal ko di ambil kira..silap-silap dorg amek ko jadi lecturer kat sne...

10. lastly, nasihat aku..sblum ko mohon course yang ko nak 2 make sure check MQA.. kadang IPTA xde pun MQA untuk course2 tertentu...IPTS lagi ko kene check betul2..


aku suke dua-dua U nie...!

sekian..
pertanyaan, pandangan or kritikan..komen di bawah...

6 comments:

  1. wah ok2, sy bwu abih spm, nk crik u ap tataw lg,, MQA tu ap

    ReplyDelete
  2. rujuk sni..
    http://www.mqa.gov.my/

    ReplyDelete
  3. hello boleh tumpang tanye.
    mcm mana nak apply KKM scholarship?

    ReplyDelete
  4. rujuk sni
    http://www.spa.gov.my/Portal/
    klik separa perubatan

    ReplyDelete
  5. hi.antara mmu dgn msu mana lg bagus eh?(dip in acc)

    ReplyDelete